RHMZ: Temperature ove zime iznad proseka, u oktobru Miholjsko leto

22. septembar 2024 – Republički hidrometeorološki zavod objavio je dugoročnu, ili kako to oni zovu – sezonsku prognozu, po mesecima, za oktobar, novembar, decembar, januar, februar i mart, sa minimalnim i maksmalnim tempreturama i koičinom padavina.

Prognoza za oktobar

U većem delu Srbije ovaj mesec biće topliji i prosečno vlažan, a u istočnoj i južnoj Srbiji topliji i suvlјi oktobar, a imaćemo i pravo Miholјsko leto.

Srednja minimalna i srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za jedan do dva stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku do 5 mm nižim, a u istočnoj i južnoj Srbiji ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 5 mm do 10 mm nižim

Prognoza za novembar

Srednja minimalna srednja maksimalna temperatura vazduha I u novembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0.5 stepeni do 1jedan stepen u odnosu na višegodišnji prosek.

U celoj Srbiji mesečna suma padavina tokom novembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku do 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

Prognoza za decembar

Srednja minimalna maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0.5 stepeni do jedan stepen

Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 5 mm višim.

Prognoza za januar

U trećoj dekadi januara mogući umereni do jaki jutarnji mrazevi. Srednja minimalna I maksimalna temperatura vazduha u januaru zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0.5 stepeni do jedan stepen

U celoj Srbiji mesečna suma padavina tokom januara zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 5 mm nižim.

Prognoza za februar

U prvoj polovini februara mogući i umereni jutarnji mrazevi. Srednja minimalna I maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za jedan do dva stepena.

Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 5 mm nižim.

Prognoza za mart

Srednja minimalna I maksimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0.5 do jednog stepena

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom marta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 do 10 mm.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!